Le bolondji d’on yâdzo

En patois
En français

Kotyè j’àrè dèvan ke tsantè le pu, le bolondji d’on yâdzo inpathâvè dza a chu bré. Cha pâtha prèchta, la léchivè chumiyi ouna treya. Intrè-tin, l’i ètsoudâvè chon foua, i chavê pêr kà dè vouéro dè fachè l’arê fôta. Du chin, l’apouprèyivè è le léchivè rèpojâ dou tin ke l’inpanyenâvè lè metsè. 

Kemin l’avê rin dè têrmômêtre, po vèrifyâ la tinpèratura, l’avê chon piti truk; i ourâvè la pouârta dou foua è dzetâvè ouna pinchâye dè farna. Che la farna vinyê nêre, l’è ke le foua irè tru tsô. La farna dèvechê rochèyi è chobrâ bronna trè a katre chèkondè, adon, i povê infournâ chon pan. La fabrekachyon derâvè tantyè vê lè djij’àrè è ôtyè. On kou fournê d’apouprèyi chon laboratéro è goutâ, i modâvè fére chè levrèjon. 

D’evê, kan lè tsemin iran borâ pê la nê, l’è in trinô ke fajê cha tornâye. Lè j’ârmè di farmè, pyantâyè ou ku dou dyâbyo, iran bèniràjè dè le vêre arouvâ è irè pâ tyèchyon dè le léchi rèmodâ chin prindre lè katr’àrè, ma tyintè katr’àrè! Apri la ryonda di bobinô, la dzornâye chè fournechê in ramenin le fakteu avui chon pèklô pôjâ chu le ku dou trinô. Por li achebin irè pâ la chajon la pye alêgra. Pâ fôta dè vo dre ke bin chovin, l’è le tsavô ke lè menâvè.

On kou a la méjon, li fayê inkotchi po le lindèman, marindâ è ch’irè pâ tru mafi, du tin j’in tin, akokalâ lè dàthè metsè… dè cha bolondjire.

Bèrnâ Chaney

 

 

 

 

Le boulanger du vieux temps

Quelques heures avant que chante le coq, le boulanger du vieux temps pétrissait déjà à tour de bras. Sa pâte prête, il la laissait sommeiller un bon moment. Entre-temps, il chauffait son four, il savait par cœur combien de fagots il avait besoin. De là, il le nettoyait et le laissait reposer pendant qu’il pétrissait les miches.

Comme il n’avait pas de thermomètre pour vérifier la température, il avait son petit truc: il ouvrait la porte du four et y jetait une pincée de farine. Si la farine devenait noire, c’est que le four était trop chaud. La farine devait roussir et rester brune trois ou quatre secondes, alors il pouvait enfourner son pain. La fabrication durait jusque vers les dix heures et quelques. Un fois son laboratoire bien nettoyé et après avoir dîné, il partait faire ses livraisons.

En hiver, quand les chemins étaient fermés par la neige, c’est en traineau qu’il faisait sa tournée. Les personnes des fermes plantées au «cul du diable», étaient contentes de le voir arriver. Il n’était pas question de le laisser partir sans prendre les quatre heures. Mais quelle quatre heures! Après la tournée de petits verres de goutte, la journée finissait en ramenant le facteur, avec son vélo posé sur l’arrière du traineau. Pour lui aussi, ce n’était pas la saison la plus joyeuse. Inutile de vous dire que, bien souvent, c’était le cheval qui conduisait.

Une fois arrivé à la maison, il fallait préparer pour le lendemain, souper, et, s’il n’était pas trop fatigué, de temps en temps caresser les douces miches… de la boulangère.

Bernard Chaney

Catégorie: 

Annonces Emploi

Annonces Événements

Annonces Immobilier

Annonces diverses