Fê a brèchi

En patois
En français

Lè tuflâyè ou Kapitêne Haddock din l’Afére Tournesol dè Dzojè Konba, mè chon rèvinyêtè in titha l’ôtri.

L’avé inkotchi po fére di brèchi.  D’uche a kotyè dzoua no j’an nouthra Bènichon. To alâvè po le mi, la papèta irè bala, la hyà drobya, on bokon malête kemin chè dê ,de la bouna farna.  Rin a dre.

Inprindre on fê bin gréchi,  atindre na vouêrba pu hop, la premire kuyirâ . Le premi, irè dza pâ tan bi, me chu dete k’irè dinche po keminhyi. Irè po rin dè choutâ in l’ê po chin. Ma adon, m’a fayu n’in ratâ na djijanna por arouvâ a n’in ravuchi kotyè j’on. L’afére keminhyivè a  mô alâ.

Tru tsô? Tru frê? La papèta tru èpècha, tru hâyra? Rèkeminhyi, léchi rèvintâ le fê, le rèinprindre, rèèprovâ. Raoudzê!

L’è a chi momin  ke mè chu chovinyête dè Haddock. La chejintèri m’inpatsè dè vo dre inke totè lè chouârtè dè chakramintâyè è dè non d’oji  ke l’an dzefâ  pê l’othô.  To dzoua è-the ke mè chabrè kan mimo on galé tsiron  dè brèchi  pâ tru krouyo. È ché pâ kemin l’è fê, ma i chon fro de lé bon.

Anne Marie Yerly

 

Fer à bricelets!

Les jurons du Capitaine Haddoch dans l’Afére Tournesol de Joseph Comba, me sont revenus en tête l’autre jour.

J’avais préparé ce qu’il faut pour faire des bricelets. D’ici quelques jours nous avons notre Bènichon. Tout allait pour le mieux, la pâte était belle, la crème double, un peu aigre comme il se doit, de la bonne farine. Rien à dire.

Allumer un fer bien graissé, attendre un petit moment et puis hop, la première cuillerée. Le premier n’était déjà pas très beau, je me suis dit c’était normal pour commencer.  Ce n’était pas la peine de sauter en l’air pour ça. Mais alors, il m’a fallu en rater une bonne dizaine pour arriver à en réussir quelques-uns. L’affaire commençait à se mal  passer.

Trop chaud? Trop froid? La pâte trop épaisse, trop claire? Recommencer, laisser refroidir le fer, le rallumer, essayer à nouveau. Sapristi!

C’est à ce moment-là  que je me suis souvenue de Haddock. La bienséance m’empêche de vous dire combien de noms d’oiseaux ont volé dans la cuisine. Toujours est-il qu’il me reste quand même une joli tas de bricelets pas trop moches. Et je ne sais comment je m’y suis prise, mais ils sont excellents.

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