Chaptanbre

Samedi 5 septembre 2015

En patois
En français

On bi mê. Apri lè tsalà dou tsôtin, lè j’orâdzo è kotyè grilâyè, inke le momin dè ramachâ on mache dè rènovalètâ. Ou kurti: di panèrâ dè fanfiyoulè, di pre dè têra, di rirochètè, di tomatè è adi kotyè chalârdè. To chin bin chure, po hou ke fan adi dou kurti!

Ou dzordi: lè midolètè chon ou bè, prà dè pomè chti-an. Lè pre a botsi l’an prê a pou pri on mê d’avantho, chon bi, ma vuto byè! Chon bon po la bènichon dè chaptanbre, ma po la nouthra, fudrè trovâ le moyin dè lè konchèrvâ.

Ma mére-gran, ke l’avi rin dè dzalêre, lè kouèjê avu on bokon d’ivouè è dou chukro. Léchivè prà dè brè, po ke le karamèle puéchè bin krouvâ lè pre. A la dèpincha, din na toupena, chobrâvan chan tyè nè, tantyè a la bènichon d’oktôbre.

Pu adon, la kunyârda! Chovinyidè-vo le travô ke bayivè! Fayi rintyè ôthâ la kuva è la krapa, ma léchi lè pepin, lè tayi on bokon pu betâ a kouêre avu dou brè k’on avi inkotchi po le vin-kouè. Fayi grantin léchi mitenâ. La kunyârda i pre a botsi pachâvè dèvan totè lè j’ôtrè konfiturè. Mèyà tyè la mothârda, por mè.

Vo dèvejèri pâ dou vin-kouè, chè fâ adi, n’in fan mimamin na fitha.

Anne Marie Yerly

 

Septembre

Un beau mois. Après les chaleurs de l’été, les orages et un peu de grêle, voici le moment de cueillir beaucoup de bonne choses. Au jardin potager: de pleins paniers de haricots, des pommes de terre, des carottes, des tomates et encore quelques salades. Tout ceci bien sur, pour ceux qui font encore du jardin.

Au verger: les pommes du mois d’août sont passées, beaucoup de pommes cette année. Les poires dites «en grappes», ont pris à peu près un mois d’avance, elles sont belles, mais très vite blettes. Elles sont bonnes pour la bénichon de septembre, mais pour la nôtre, il faudra trouver le moyen des les conserver.

Ma grand-mère, qui n’avait pas de congélateur, les cuisait avec un peu d’eau et du sucre. Elle laissait beaucoup de jus pour que le caramel puisse bien couvrir les poires. A la «dépense» (son garde-manger) dans une terrine, elles restaient intactes jusqu’à la bénichon d’octobre.

Et puis, la confiture de poires! Souvenez-vous le travail que ça donnait! Il fallait simplement ôter la queue et la fleur, mais laisser les pépins, les couper un peu puis les faire cuire avec du jus qu’on avait préparé pour le vin-cuit. Il fallait longtemps laisser mijoter. La confiture de poires à botsi passait devant toutes les autres confitures. Meilleure que la moutarde, pour moi.

Je ne vous parlerai pas de vin-cuit, il se fabrique encore, on en fait même une fête.

Anne Marie Yerly

 

 

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