Du dutrè chenannè, l’outon l’è rèpri. Lè fothi chè rèkràvon to bounamin dè ruye. Pê lè j’intsan, l’êrba l’è hyêpya. Lè rindyè chon fournêtè, lè tropi l’an rètrovâ le bâ. Po fithâ la fin dè chi l’èthu, môgrâ ke chi-inke l’è pâ j’ou tan chejin, la demindze pachâye lè j’armayi, lè vajyê è lè bouébo l’an fithâ la bènichon.
Chta chenanna cherè le rèkrotson. L’èpâhyo dè chè trovâ rè inchinbyo outoua dè la trâbya po chè rapikolâ, avu lè mimè règalârdè, achebin tyè a la bènichon: La kuchôla è la mothârda, le bouyon, le bouli, la tsanbèta, le linju, le bakon, la kuche d’anyi avu lè pre a botsi è lè rirodzè pu, le pyati dè fre. Ma toparê! Fudrê kan mimo pâ oubyâ le pyéji di dèchê: La krebiya dè frete, lè meringè è la hyà drobya, lè kutyètè, lè bunyè, lè brèchi dè la mére-gran, lè krokè, lè pan d’èni è po fourni, la tacha dè nê avu chon bobinô po rèbetâ d’atake la bouteka.
Ora ke vo j’é dèvejâ dè totè hou gormandi, mè chàbrè tyè a vo léchi tsantâ galéjamin chindâ mè j’êmi… è, a vo kouâdre on galé è dzoyà rèkrotson.
Bernard Chaney
Voici le Récrotson
Depuis deux ou trois semaines, l’automne est de retour. Les foyards se recouvrent tout doucement de rouille. Dans les pâturages, l’herbe est flétrie. Les désalpes sont finies, les troupeaux ont retrouvé la plaine. Pour fêter la fin de cet estivage, malgré que celui-ci ne fut pas trop aimable, dimanche passé les armaillis, les gardes génisses et les garçons de chalet ont fêté la Bénichon.
Cette semaine nous voici au Récrotson. L’occasion de se retrouver ensemble autour de la grande table pour se ravigoter, avec des mines aussi réjouies qu’à la Bénichon. : la cuchaule, la moutarde, le bouillon, le bouilli, le jambon, le saucisson, le gigot d’agneau avec les poires à botsi et les betteraves rouges, le plateau de fromage. Mais, tout de même, il ne faudrait pas oublier le plaisir des desserts. La corbeille de fruits, les meringues et la crème double, les cuquettes, les beignets, les bricelets de la grand-mère, les croquets, les pains d’anis, et pour finir la tasse de café accompagnée de son «petit verre» pour remettre la «boutique» d’attaque.
Alors que je vous ai parlé de toutes ces gourmandises, il ne me reste qu’à vous laisser chanter joyeusement «Santé mes amis» et à vous souhaiter un joyeux Récrotson.
Bernard Chaney