Deché-delé
Le bredzon chè di dinche a pou pri parto. Lè Vôdouâ dou Payi d’Amon l’i dyon le dzepon, chi- inke l’è fê in vèlu. A La Rotse i dyon le mandzeron. Mandzeron l’è bin djuchto, l’è a kouja di pititè mandzè. Du tin yô i aryâvan adi a la man, i rabrachivan lè mandzè de la tsemije din hou pititè mandzè. Bin a l’éje por aryâ, i tinyê tsô i rin è i léchivè lè bré libro.
Du yô i vin, chi mo? N’in d’a ke dyon ke chin i vin dou «haubergon». Irè la vithire di chudâ dou moyen-âdzo, la «cote de maille». Âyon kour, pititè mandzè… portyè pâ, ou fon!
La matêre l’è cholida i chupouârtè pâ tan la buya. On yâdzo, le lavâvan a l’ivouè frêde, le brochivan on bokon, pu irè to! On’irè pâ tan dèlika pê lè j’èthrâbyo, in chi tin.
Lè j’armayi le betâvan djamé la demindze. Mè rèvin on chovinyi: ma dona…