Le bèton

En patois
En français

On yâdzo, totè lè fèmalé dè payijan konyechan chi tin yô lè premirè chouyè di vatsè ke betâvan bâ, chèrvechan a fére dou bèton. La rèthèta n’è pâ pardya, ma le pochyin l’è dè trovâ on payijan ke pou vo bayi le lathi di premirè chouyè. Chi lathi l’è chuto rèjèrvâ ou vi ke vin dè vêre le dzoua.

Le bratho dè bèton l’è pâ difichilo a fére. Prindè on demi-litro dè chi lathi pê pèrchena. Vêchâdè chin din on pya ke konvin, pu betâdè on bokon dè chô, dou pêvro, dou «Fondor» è chuto di j’inyon bin rèvinyê. Léchidè chin a kouêre ou foua, le tin ke fô.

Chin ke va bin po medji avu chi bèton, l’è dou borbo y pomè dàthè dou mi d’ou. N’in ché ôtyè, mè ke l’é du dariremin choladji on âbro tsardji dè hou pomè ke chè vouêrdon pâ. Bin di vejin n’in d’an profitâ.

Din la ya dè ti lè dzoua, on n’ôtro bèton prin prà dè pyathe, è chi-inke no fâ a pouêre. I vu dèvejâ dè ti hou «bloc» in bèton ke chon in trin dè medji di balè têrè din nouthrè veladzo. N’in vu po pràva on galé mochi dè vèrdyà ou mitin don velâdzo dè la Bâcha Grevire, ke l’Ètha vou vindre a on promoteu. Yô van- no?

Vonvon Kolly

 

Le béton

Autrefois, toutes les femmes des paysans connaissaient ce temps où les premières traites des vaches qui venaient de vêler servaient à faire du béton. La recette n’est pas perdue, mais le souci c’est de trouver un paysan qui peut vous donner le lait des premières traites. Ce lait est surtout réservé au veau qui vient de voir le jour.

Le gratin au béton n’est pas difficile à faire. Prenez un demi-litre de ce lait par personne. Versez dans un plat qui convient, puis mettez un peu de sel, de poivre, du Fondor, et surtout des oignons bien rôtis. Laissez cuire au four, le temps qu’il faut.

Ce qui va bien pour manger avec ce béton, c’est de la purée de pommes douces du mois d’août. J’en sais quelque chose, moi qui ai dû dernièrement soulager un arbre chargé de ces pommes, qui ne se gardent pas. Bien des voisins en ont profité.

Dans la vie de tous les jours, un autre béton prend beaucoup de place, et cela nous fait peur. Je veux parler de tous ces blocs de béton qui sont en train de manger de belles terres dans nos villages. J’en veux pour preuve un joli morceau de verdure au milieu d’un village de la Basse Gruyère, que l’Etat veut vendre à un promoteur. Où allons-nous?

Vonvon Kolly

Catégorie: 

Annonces Emploi

Annonces Événements

Annonces Immobilier

Annonces diverses