Tyinta bala chenanna po fére lè fin! Din totè lè kotsè, dè totè pâ, lè trakteu fan a ronnâ lou panthè. La natura l’a bin chu fére chti an. De la bouna pyodze po fére a krèthre l’êrba, è chin, tantyè outoua dou vintè dè mé. Prà dè payijan l’an bin kru ke lè ré dou chèlà alâvan pâ rèvinyi è ke le fin chèrè tru mu. L’an adon èprovâ dè fére dou chilo. Chevin yô, mimamin dou chè. Ma… l’è j’ou moyi a bin di pyathè è cherè chur pâ le mèyà!
Bin chur, l’è djamé fachilo d’ithre dèpindin dè la natura. Ma hou ke chè chon pâ tru prèchâ, chti an l’an j’ou réjon. È pu, fô dre ke l’è dou fin dè kalitâ premire. L’a j’ou le tin dè muri on bokon mé ma pâ tru kan mimo. Farè rin dè mô ou bithè d’avi mé dè fibrè a medji chti l’evê.
Bin chur ke por aryâ, fô pâ dou viyo fin rochè. Ma le fére tru rido è atsetâ on mache dè konpyèmin po bayi dèkouthè, l’è pout-ithre pâ ‘na choluchyon panyi.
N’in d’a ke cheron pout-ithre pâ d’akouâ avui mè è ke chè moujon: «tyè ke batayè chi réjan?» Pouârtè pâ bin, i chu to dè gran j’ou proutso dou mondo payijan è i chàbro adi ora on omo de la têra. To le mondo l’arè fôta dè vouèrdâ on bokon dè têra dèjo lè botè…
Chin ke l’è chur, l’è ke la Natura l’arè todoulon le dêri mo è on pou la rèmarhyâ pachke chti an, lè fin l’an bin rindu!
Romain Pittet
La saison des foins
Quelle belle semaine pour faire les foins! Dans tous les coins, de tous côtés, les tracteurs font gronder leur panse. La nature a bien su faire cette année. De la bonne pluie pour faire pousser l’herbe, et ça, jusqu’autour du 20 mai. Beaucoup de paysans ont bien cru que les rayons du soleil n’allaient jamais revenir et que le foin serait trop mûr. Ils ont alors essayé de faire du silo. Suivant où, même du sec. Mais… il a été mouillé à bien des places et ça sera sûr pas le meilleur!
Bien sûr, ce n’est jamais facile d’être dépendant de la nature. Mais ceux qui ne se sont pas trop pressés, cette année ont eu raison. Et puis, il faut dire que c’est du foin de première qualité. Il a eu le temps de mûrir un peu plus mais pas trop quand même. Ça ne fera pas de mal aux bêtes d’avoir plus de fibres à manger pour cet hiver.
Bien sûr que pour traire, il ne faut pas du vieux foins jauni. Mais le faire trop vite et acheter une grande quantité de compléments pour donner à côté, ce n’est peut-être pas la bonne solution non plus.
Il y en a qui ne seront peut-être pas d’accord avec moi et que pensent: «qu’est-ce qu’il bataille cet enseignant?» porte pas bien, (ça ne fait rien) j’ai toujours été proche du monde paysan et je reste encore aujourd’hui, un homme de la terre.
Tout le monde aurait besoin de garder un peu de terre sous les souliers...
Ce qui est sûr, c’est que la Nature aura toujours le dernier mot et on peut la remercier car cette année, les foins ont bien rendu!
Romain Pittet